Blog

chains-19176

Áldozatprogram

2024.02.27.

Nem rég beszélgettem valakivel. Tudta, mivel foglalkozom. Nem szoktam nyomulni a „tudományommal”, hiszen tisztában vagyok vele, hogy ha valaki önmaga nem akar változtatni az életén, akkor a külső nyomás nem segít. Szóval, az illető évek óta gyötri magát, nem tud földolgozni múltbeli történéseket. Ennek köszönhetően rettentően negatívan áll az élethez, és még azokat az ajándékokat sem értékeli, melyeket számára ad az élet. Kényelmesen belehelyezkedett az áldozat szerepébe. Akárhányszor beszélgettem már vele, mindig ugyanazokat a sérelmeit mondja el újra és újra, és ezzel egyre mélyebbre és mélyebbre nyomja magát ebben az áldozati állapotban. Amikor arról volt szó, én miben szoktam másoknak segíteni, az volt a válasza, a saját helyzetében csak ő tud segíteni magán, senki más. Megkérdeztem tőle, hogy az utóbbi 10 évben mit tett azért, hogy továbblépjen. Nem tudott válaszolni.

Megnézem
salad-2496263

Felelős felelőtlenségben

2024.01.18.

Adott egy idős úr, akinél már jelentkeztek a cukorbetegség tünetei. Soha nem sportolt - bár fizikai munkát végzett – és különösebben soha nem figyelt oda magára, a táplálkozására, az érzelmeire, lelkére pedig még annyira sem.A stressz is jelen volt az életében, viszonylag fokozottan. Most, hogy a szervezete komolyabb tünetekkel jelez, megijedt, de van „kiút”, kapott gyógyszert, ami segíti a szénhidrátok feldolgozását, tehát, leviszi a „cukrát”. Senki nem mondta neki, az orvos sem, hogy az életmódja átalakításával nem kellene gyógyszert szednie, ezért természetesen továbbra is a régi életmódját folytatja: finomított szénhidrátok, a mozgáshoz képes magas energiabevitel, folyamatos tévé nézés, és a negatív hírek hallgatása. Majd reménytelenség, rossz kedv, szinte depresszió.A javaslatra, hogy máshogy kellene élni, étkezni, a válasz: „De én szeretek enni, és hát a feleségem olyan jól főz, és még finomabbakat süt.” „Ja, én biztos nem gyalogolok.” „Meg kell hallgatni a híreket, mert tudni kell, mi zajlik a világban. Mi lenne, ha nem tudnánk?” Tényleg, mi lenne? ...

Megnézem
weight-loss-5985829

Óvakodj az újévi fogadalmaktól!

2024.01.11.

Minden évben év elején tele van a közösségi média az újévi fogadalmakat támogató ezerféle megoldással, természetesen ezek nagy része a fogyást célozza. Sokat elolvastam ezek közül, és mindig úgy éreztem, ki kellene mondani azokat az ellentmondásokat, veszélyeket, melyek bizonyos megoldások mögött állnak. Képletesen tollat ragadtam, és megpróbáltam egyszerűen leírni azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned, ha fogyni szeretnél, és közben az egészséged sem mellékes.

Megnézem